Råutfodring

UTFODRA DIN KATT MED RÅMAT.

 

BARF


(BIOLOGICALLY APPROPRIATE RAW FOOD ELLER BIOLOGISKT ANPASSAD RÅ FÖDA).Katter är köttätande djur i det vilda och även fast vi har dem som tamdjur i våra hus eller lägenheter så är de skapta för att äta hela djur såsom fåglar och möss. I Sverige har vi lagstiftning mot att utfodra med levande byten och möss och fåglar är kanske inte så lätt att få tag i.

Jag har läst på om katters hälsa och kost och kommit fram till att det bästa alternativet jag kan ge min katt är BARF. Alltså mat anpassad efter det som är naturligt för en katt. Dessvärre har jag pga en handskada slutat göra egen kattmat och är mycket nöjd med att det finns färdiga frysta produkter att köpa MUSH (se länk nedan).

Det är tyvärr inte så lätt som att slänga fram en köttbit eller en bit kycklingfilé, utan katten behöver få i sig många beståndsdelar för att må bra.

Det är mycket viktigt att katterna får i sig tillräckligt med aminosyran taurin, därför bör minst 15% av satsen bestå av hjärta av något slag. Brist på taurin kan få allvarliga följder som blindhet och hjärtsjukdomar. Taurin kan inte överdoseras, så hellre för mycket än för lite. De måste även få i sig lever, kring 5-7% beroende på sort. Detta ger dem A & B vitamin samt folsyra som är livsnödvändigt, men som INTE får överdoseras. En hel kyckling består av ca 30% ben. För mycket ben så kan katterna bli förstoppade och för lite så kan det orsaka urkalkning av skelettet och även påverka muskelfunktion.  Utöver detta bör man tillsätta en äggula per kilo mat, ca 5 gr fiberhusk per kilo mat samt 1 gram kelp per kilo mat. Kelp är torkade, pulveriserade havsalger som ger katten den mängd jod den behöver (kontrollera mängden beroende på fabrikat). Man kan även tillsätta blod eller vatten till satsen.

Vad man bör tänka på är att det kött man köper i butik ofta saknar fett och man kan då tillsätta ister, talg eller smör. Men även här är det viktigt att inte ge för mycket.

Katter som barfas behöver inte dricka lika mycket vatten som katter på andra foder, då kött innehåller ca 60% vatten. Men givetvis ska katter alltid ha färskt vatten att tillgå. Jag blandar även ut maten med några droppar vatten när jag serverar.

Mängden mat är väldigt individuellt men riktlinjer brukar säga att en katt bör äta mellan 2-5% av sin vikt per dag (förutsatt att katten har normalvikt). En ungkatt, fertil katt, dräktig eller digivande äter mer än vuxna och kastrerade katter. Min första hona som barfades åt upp till 7-8% när hon var kring 6 månader och ännu mer under dräktigheten. Tre år gammal och kastrerad äter hon endast ca 3%.  Man måste alltså prova sig fram till vad just den egna katten för tillfället behöver.

Innan man känner sig säker på att man behärskar kunskapen att göra egen kattmat rekommenderar jag Mush Vaisto Cats produkter. De är de enda på marknaden idag som är ett komplett färskfoder.

Recept kan alltså se ut ungefär så här:


Ca 65-75% kött 

(varav minst 15% Hjärta)

Ca 10% ben

Ca 5-10% lever

Ca  5-10% övrigt

(äggula, fett, övriga organ)

Rekommenderar att läsa/besöka:


http://catinfo.org/Här finns också mer info samt färdiga produkter att köpa:


http://www.mushbarf.com/sv/produkter/vaisto-cat